1. Anasayfa
  2. Şanzıman

MERCEDES-BENZ 7G TRONİC ve 7G DCT ŞANZIMAN ÖZELLİKLERİ VE FARKLARI

MERCEDES-BENZ 7G TRONİC ve 7G DCT ŞANZIMAN ÖZELLİKLERİ VE FARKLARI
0

MERCEDES-BENZ G-TRONİC ŞANZIMAN NEDİR?

7-G TRONİC 7-G DCT

7G tronic şanzıman ve 7G DCT farklarına geçmeden önce biraz bilgi verelim. Mercedes markasının “g-tronic” diye isimlendirdiği şanzıman çalışma prensibi bakımından bir “Tork Konventörlü Şanzıman”dır. İlk olarak 2003 yılında üretilen bu şanzıman türü halihazırda günümüz Mercedes modellerinde de kullanılmaktadır. Eski Mercedes modellerinden aşina olduğumuz 5 ileri tork konventörlü otomatik modellerinin gerek yakıt sarfiyatı gerek konforu gerekse vites oranları ve geçişi konusunda daha da geliştirilmiş versiyonu olarak düşünebiliriz. “7G tronic şanzıman ” , “7G-TRONİC plus” ve “9G-TRONİC olmak üzere farklı versiyonları bulunmaktadır. Her 120bin km de veya 5 yılda bir şanzıman yağı değişimi gerektirir. (Mercedes-Benz verisi) Ayrıca sorunsuzluk ve kullanım olarak sevilen bir modeldir. Bununla birlikte ülkemizde satılmış olan modellerde yıllara göre şu şekilde kulanılmıştır:

“7 g tronic şanzıman” : 2003 ile 2011 ağustos arası (ülkemizde 2010- 2011)

“7 g-tronic plus” : 2011 eylül ile 2017 arası

“ 9 g-tronic”(plus) : 2017 den itibaren (2013’te sınırlı sayıda kullanılmıştı)

7G TRONİC Şanzıman İLE 7G-TRONİC PLUS FARKI

7-G TRONİC 7-G DCT fark

 İlk olarak 2003 yılında ortaya çıktı 7G-TRONİC. 2011 yılına kadar selefi “5G”nin(5 ileri tork konventörlü otomatik) hem devamı olarak, hem de astra kasalarında olduğu gibi halef- selef birlikte kullanılmıştır. Plus modeli 2011 eylül ayından sonra bazı Mercedes modellerinde kullanılmıştır. 2017 yılında 9g-tronic çıkana kadar varlığını sürdürmüştür. 7g-tronic plus’ın temel farkı: her viteste kendi kararını verip hızını yükseltip düşürmesidir. Manuel kullanımda bile araç yeri geldiğinde gaza basış oranımızdan daha fazla ivme gösterir. Geçişler biraz daha konforludur.

7G-TRONİC PLUS İLE 9G-TRONİC PLUS FARKI

7-G TRONİC 7-G DCT faarkı

9G-Tronic Plus modelini 7-Gtronic Plus’ın geliştirilmiş versiyonu olarak düşünebiliriz. İkisi arasında çok büyük farklar olmamakla birlikte  2017 yılından itibaren kullanılan model 7g-tronic’e göre daha uzun oranlıdır. 9. Vites 2000 devirde 135 km/hız ile ilerleyebiliyor (7 g-tronic 2000 devir,7.viteste 115 km/hız) ve uzun yolda daha fazla yakıt tasarrufu sağlıyor. İlk çalıştırmada daha sarsıntısız olan 9g-tronic, daha hızlı ve konforlu vites değişimine olanak sağlıyor.

 MERCEDES- BENZ 7G-DCT ŞANZIMAN NEDİR?

7-G TRONİC 7-G DCT farkları

Tam açılımı “Dual Clutch Transmission”  olan bu şanzıman VAG grubundan tanıdığımız DSG gibi “Çift kavramalı Şanzıman” ailesindendir. Çalışma prensibi olarak gelişmiş bir çift kavrama sistemidir. Vites geçişleri aynı DSG’de olduğu gibi hızlıdır. Motor ve şanzıman arasındaki bağlantıyı 2 adet debriyaj vasıtasıyla gerçekleştirir. 367 mm uzunluğunda ve 86 kg ağırlığındaki bu şanzıman diğer çift kavramalara göre daha hafiftir. Yağlı bir yapıya sahip olduğu için kuru kavrama  şanzımanlar  gibi sıkışık  trafikte aşırı ısınma yapıp sizi üzmez. Mekanik ve elektrikli olmak üzere 2 farklı yağ pompasıyla çalışır. Alman Şanzıman üreticisi Daimler tarafından üretilen 7G-DCT, firmanın iddiasına göre  A serisinde bulunan CVT şanzımandan %9 daha tasarrufludur. 7.vites 2000 devirde 115km/hız ile ilerlemeyi sağlayabiliyor.

7G TRONİC ve 7G DCT

MERCEDES- BENZ  7G-TRONİC ve 7G- DCT FARKI NEDİR?

7G-TRONİC ve 7G-DCT

G-tronic ve G-dct çalışma prensibi ve yapısı olarak tamamen farklı şanzıman tipleridir. G-tronic, “Tork konventörlü tam otomatik” diye tabir edilen bir şanzıman modelidir. G-dct ise DSG, EDC gibi modellerden tanıdığımız tipte “Çift kavramalı şanzıman”dır.  Kullanım olarak, vites geçişi olarak klasik bir çift kavrama ve tork konventörlü arasındaki farklarla aynısıdır. Vites geçiş konforu ve bakım maliyeti konusunda g-tronic daha iyi bir performans sergiler. G-dct ise daha performanslı kullanıma  olanak tanır. Ülkemizdeki Mercedes servislerinin pahalılığı ve döviz kurunun etkisiyle diğer çift kavrama veya tork konventörlülere göre daha maliyetli  bakım masrafı vardır.

7G TRONİC ve 7G DCT

7-G TRONİC 7-G DCT şanzıman
Okumaya Devam Et

1988 Sivas doğumluyum. 2010 yılından itibaren Türkçe Öğretmeni olarak görev yapmaktayım. Evli ve 2 çocuk babasıyım. Çocukluğumdan beri otomobillere olan merakımı gidermek ve bu aşkı beslemek adına otomobili hissetmekten, araştırmaktan, en doğru bilgiyi en doğru yerden öğrenmekten ve bunları aktarmaktan keyif alan bir "otomobilsever"im. Mail: efraimdursun@gmail.com - İnstagram: @efraimdursun

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir
CVT ŞANZIMAN

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir