Alfa Romeo’nun tarihi, 1906’da İtalya’da bulunan “Società Italiana Automobili Darracq”a dayanır.
“SSocietà Italiana Automobili Darracq ,Fransız otomobil üreticisi Darracq’ın İtalyan şubesiydi . 1906’dan 1909’a kadar aktif olan Alfa Romeo’nun öncüsüydü .“
Kaynak: https://tr.wikipedia.org/wiki/Alfa_Romeo
Alexandre Darraq. Fransız bir otomobil üreticisidir ve bu şirketi bazı İtalyan yatırımcıların desteği ile kurmuştur. İşleri beklediği gibi gitmeyince 1910 yılında İtalyan bir aristokrat olan Ugo Stella, şirketi arkadaşları ile birlikte devralır. İlk iş eski kurucusunun ismini tarihe gömüp şirkete yeni bir isim vermek olur. Anonima Lombarda Fabbrica Automobili’dir “ALFA”…
İtalyanlar şirketin yönetimini ele alınca ismini sonra da logosunu değiştirdiler. Logonun her iki tarafında da bulunan semboller hanedan sembolleridir. Logonun solundaki kırmızı beyaz haç ALFA şirketinin kurulduğu şehir olan Milano’nun sembolüdür, sağ taraftaki bir insanı yutan yılan figürü ise Milano dükü Visconti ve ailesinin ambleminden gelir.
1914’e kadar birkaç model çıkarmayı başarmışlardı ama Birinci Dünya Savaşı’nın başlaması ile birlikte otomobil üretimini de durdurmak zorunda kaldılar. 1915’te Napolili bir iş adamı şirkete katıldı: Nicola Romeo.
Bıyıklı Amcamız Nicola Romeo
Romeo ilk hamle olarak otomobil fabrikasını hızlıca askeri araçlara yedek parça ve jeneratör imal eden bir fabrikaya çevirdi. Otomobil üretimine devam etmeyi düşünmüyorlardı. Fakat 1918’de savaş sona erdiğinde bu karardan vazgeçip 1919’da tekrar otomobil üretmeye başladılar. Batmaya yaklaşan şirketi ayağa kaldıran Nicola Romeo şirkete yatırım yaptıktan sadece 3 yıl sonra şirketin tüm hisselerini satın alır. 1920 yılında kendi soyadını da şirketin ismine ekler ve ALFA ROMEO markası ortaya çıkar!
Aynı yıl Enzo Ferrari’yi işe alırlar.
Mesut Özil ile Sık Sık Benzetilen Enzo Ferrari.
Yarış takımı Enzo Ferrari, Ugo Sivocci, Antonio Ascari ve Guiseppe Campari’den oluşuyordu. 1923 yılında Ugo Sivocci neredeyse her yarışta talihsizlikler yaşayarak ikinci oluyordu. Bir yarışa girmeden öne arabasının yanına beyaz bir kare çizip içine 4 yapraklı bir yonca çizer ve o o yarışı nihayet birinci bitirir.
Ugo Sivocci ve 4 yaprak yoncalı arabası.
Bundan sonra bu 4 yapraklı yoncanın sihirli gücüne tüm takım inanır ve herkes yarış arabalarının yanına bunları çizdirir. Aynı yıl bir yarışçı, arabasının test sürüşlerinde geçirdiği kaza sonucunda hayatını kaybeder. Kaza yaptığı arabada da 4 yapraklı yonca yoktur. Ugo’nun anısına kareden 1 çizgi çıkartıp üçgen şeklini kullanırlar ve o gün bugündür Alfa Romeo’nun tüm spor ve yarış arabalarında sürücüleri kötü şanstan korumak için 4 yapraklı yonca kullanılmaktadır.
1933 yılında da neredeyse batma noktasına gelen Alfa Romeo’ya İtalya hükümeti yardım eder. Bu hamlelerin sonucu olarak da Alfa Romeo 8C gibi klasik modeller üretir.
Alfa Romeo 8C.
Savaş bittikten sonra Alfa Romeo yaralarını sarmaya çalıştığı için bir türlü ekonomik olarak istenilen noktalara gelemez. Küçük alfa anlamına gelen 158 Alfetta ile girdikleri 54 yarışın 47’sinden galip ayrılırlar.
158 Alfetta.
1960’lara damgasını vuran Alfa Romeo modeli Alfa Romeo Giulia GTA’ydı.
Alfa Romeo Giulia GTA.
Bu araba ile de yarışlarda çok başarılı oldular. Bu başarıların sonunda Alfa Romeo Tipo 33 kodlu prototip yarış arabaları üretmeye başladılar ve 70’lerde 2 defa Dünya Spor Arabaları Üreticileri şampiyonu oldular.
Alfa Romeo Tipo 33.
Tasarım dediğimizde bahsetmeden geçemeyeceğimiz bazı modeller: 159 Alfetta, Alfa Romeo 33 Stradale, Alfa Romeo Spider Duetto, Alfa Romeo Montreal, Alfa Romeo Giulia TZ, Alfa Romeo 75, Alfa Romeo 155 ve tabiki de Alfa Romeo 159 ve Brera. Teknoloji ve Ar-Ge dediğimizde literatüre Alfa Romeo sayesinde girmiş olan fakat şu anda genel geçer kabul edilmiş bazı teknolojiler şunlardır: üstten çift egzantrikli motor, değişken supap zamanlaması, mekanik ve elektrikli yakıt enjeksiyonu sistemleri, 1950’lerde arabaların tasarımlarında düşük sürtünme kat sayısı, 50’ye 50 ağırlık dengesi, 1980’lerde ilk defa auto-cad kullanarak araba tasarımı yapmak, direksiyonun arkasına konumlanmış selespeed adını verdikleri vites değiştirme butonları ve Alfa Romeo 156’daki gibi ilk defa Common Rail teknolojisine sahip bir binek araba üretmek gibi şeylerden bahsedebiliriz.
2015 yılında yapılan bir strateji değişikliği sonucunda Alfa Romeo, Fiat Chrysler grubunun lüks segment markası şeklinde konumlanmaya başladı. Şu anda 2 modele sahipler ama 2019 Cenevre otomobil fuarında Tonale adında küçük SUV konseptlerini tanıttılar. Formula 1’e yıllar yıllar sonra geri döndüler. Yani alfa Romeo’yu yakın gelecekte çok daha sık ve çok daha güçlü bir şekilde duyacağız gibi gözüküyor.