1. Anasayfa
  2. Haberler

AVRUPA’DA ARAÇ ALIM SATIMI NASIL YAPILIYOR?

AVRUPA’DA ARAÇ ALIM SATIMI NASIL YAPILIYOR?
0

Avrupa’da araç alım satımı ülkemizde de olduğu gibi oto galerilerden veya internet sitesinden aracını satmak isteyen kişilerden alınabiliyor. Prosedürler de bizdeki gibi değil. Şimdi sırasıyla yapılması gereken işlemlerden bahsedelim.

AVRUPA’DA ARAÇ ALIM SATIMI NASIL YAPILIYOR?

(Bilgilerin çoğunluğu Avusturya ve Almanya kaynaklarımızdan edinilmştir.)

2.el galerisinden veya şahısların 2.el satışı için internete koyduğu ilanlardan birini beğenip anlaştınız diyelim. Anlaştığınız 2. el araç için bir sözleşme hazırlamak gerekiyor. Almanya’da araç alım satımı için hazırlanmış “Kaufvertrag(satın alma sözleşmesi)” isminde bizdeki hazır kira sözleşmesine benzer bir evrak. İçerisinde araçla ve alışveriş yapan kişilerle alakalı bilgiler yer alıyor. Bazı ülkelerde ise (ör:Avusturya) boş bir A4 kağıdına yazarak da aynı işlem gerçekleştirilebiliyor. Bazı ülkelerde sivil bir kuruluş olan Trafik Şubesi manasına gelen yerlerde bazı yerlerde ise direkt sigorta şirketinde aracın ruhsatlarıyla birlikte (çoğu ülkede bir aracın 2 ruhsatı bulunur) aracı üzerinize alabilirsiniz. Plaka basım ücreti dahil 60-70 euro arası bir ücret ödenir ve bu bütün işlem ortalama 1 saatte tamamlanır. (Berlin gibi büyük, yoğun ve kalabalık şehirlerde tescil için randevu veriliyor ve işlem biraz uzayabiliyor. Bu işlemin takipçiliğini 30 euro karşılığında yapan aracı firmalar da var.)

AVRUPA’DA ARAÇ ALIM SATIMI NASIL YAPILIYOR?

Avrupa’da aracı “AÇTIRMAK” ve “KAPATMAK” kavramları vardır. Bir nevi bizdeki “ARACIN DEVRİ” ifadesine benzer. Fakat orada bizdeki gibi 2 kişi aynı anda gidip devrini almaz. Satıcı önce aracı kapatır, alıcı ise kapalı durumda olan aracı kendine açtırır. Tabiki açık olarak almışsanız plakaları duruyordur. Siz önce kapatıp sonra kendi üzerinize açtırmalısınız.

Aracı alırken yine bizdeki gibi zorunlu trafik sigortasını yaptırmak gerekiyor. Bizde aracı aldıktan sonra yapılan bu işlem orada devirden önce yapılıyor. Kasko ise yine bizdeki gibi isteğe bağlı yapılıyor.

FARKLI EYALETTEN VEYA ŞEHİRDEN ARAÇ ALMAK:

Anlaştığınız araç sizin bulunduğunuz ilde veya eyaletteyse işleminiz farklı başka eyaletteyse farklı şekilde ilerleyecektir. Bundan dolayı da Avrupa’da insanlar uğraşmamak için genellikle kendi şehir veya eyaletlerinden araç alırlar.Fakat farklı bir yerleşim biriminden alınacaksa 3 farklı yöntem bulunuyor.

1-Satın alacağınız araç konusunda anlaştıktan sonra tekrar ikamet ettiğiniz şehre gelip aracı açtırıp tekrar aracın olduğu şehre gidip getirmek (en uygun yöntem)

2-Çekici ile getirmek. (Örneğin Avusturya’da 300km yol için 350-400 euro isteniyor.)

3- Bazı ülkelerde uygulanan 7 gün geçerli olan geçici plaka ile satın alıp getirmek. (175-200 euro arası)

PLAKA İŞLEMİ

Avrupa ‘nın çoğu yerinde özel plaka almak bizdeki gibi trafik şubeye gidip bağış yapılarak veya rica edilerek yapılan zahmetli  bir işlem değil. İstediğiniz harf-rakam kombinasyonu eğer boştaysa bilgilerinizi internet üzeriden girip rezerve ederek kolaylıkla yapabiliyorsunuz. Özel plaka için cüzi bir miktar fazladan bir ücret vermek gerekiyor(10-20 euro arası). Ayrıca araçlar istisnasız plakasız satılır. Bizde plaka araca aitken orada plaka bir nevi şahsa aittir.

AVRUPA’DA ARAÇ ALIM SATIMI NASIL YAPILIYOR?

Türkiye’deki plakalar şehirlerin plaka kodu olan numaralarla başlar. (34 : İstanbul, 58:Sivas  23:Elazığ gibi) Fakat Avrupa’nın çoğu yerinde ise o şehre, eyalete has harf sembolleriyle başlar veya biter. (WOB: wolfsburg ,W:  Wien)

SIFIR ARAÇ ALIMI

Sıfır araç alırken de tüm prosedürler yukarıda anlattığımız doğrultuda yapılmaktadır. Yalnız çoğu plaza nakit kabul etmemektedir. Ayrıca prosedürlerin çoğunu da plaza kendisi hallettiği için daha kolay bir süreçte alım yapılabilir.

1988 Sivas doğumluyum. 2010 yılından itibaren Türkçe Öğretmeni olarak görev yapmaktayım. Evli ve 2 çocuk babasıyım. Çocukluğumdan beri otomobillere olan merakımı gidermek ve bu aşkı beslemek adına otomobili hissetmekten, araştırmaktan, en doğru bilgiyi en doğru yerden öğrenmekten ve bunları aktarmaktan keyif alan bir "otomobilsever"im. Mail: efraimdursun@gmail.com - İnstagram: @efraimdursun

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir