İşte Çip Krizine Neden Olan Etmenler
Çip krizi büyüyor.. Devamı haberimizde.
Geçtiğimiz 2 yıllık pandemi sürecinde pek çok teknoloji ve otomotiv şirketinin üretimlerini kısa süreli durdurduğunu gördük. Bunun en büyük sebebiyse Covid-19 oldu.
Fakat yarı iletken parçaların tedarikinde yaşanan sorunlar ve küresel pazarı etkileyen çip krizinin etkileri hala devam ediyor.
Elektrikli Araç Üretimi Arttıkça Çip Krizi de Büyüyor
Dünya ve otomotiv devleri her anlamda bir krizin içerisinden çıkmaya çabalıyor.
Tüm sektörü ve dünyayı etkileyen en önemli nedenlerden biri de çip oluyor.
Dünya genelinde çip krizini çözmek için yeni yatırımlar ve iş ortaklıkları yapma çabası var.
Ancak şuan için pek de ileri gidildiği söylenemez.
Araçlarda kullanılan çip sayısı benzin- dizel, hibrit ve elektrikli olmasına göre değişiyor.
En çok çip elektrikli araçlarda, ikinci olarak da hibrit araçlarda en az ise benzin- dizel araçlarda kullanılıyor.
Şuan bu araçlarda kullanılan çip sayısı binleri buluyor.
Çünkü araçlarda gün geçtikçe özellikler ve donanımlar artıyor. Farklı güvenlik önlemleri, akıllı teknoloji sistemleri vs çoğalıyor. Bu durum beraberinde yeni çip ihtiyaçlarını getirdiği için çip tüketimi de artıyor.
Savaş ‘Çip krizi’ etkisi yapabilir
Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırısının, Türkiye otomotiv sektörünü de doğrudan ve dolaylı olarak etkilemesi olasılıklar arasında.
Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Yönetim Kurulu Başkanı Haydar Yenigün, Rusya’nın vereceği tepkinin küresel otomotiv sanayisinde ‘çip krizi’ne benzer bir etki yaratabileceğini söyledi.
Birçok üretici, savaşın yarattığı tedarik sıkıntıları nedeniyle üretime ara vermek zorunda kaldı.
Bazı üreticiler de Rusya’ya uyguladığı yaptırımlar kapsamında bu ülkedeki üretimlerini askıya aldı. Konunun Türkiye Otomotiv sektörünü ne kadar etkileyeceği ise merak uyandırıyor.
TÜRKİYE’Yİ NASIL ETKİLER?
Rusya’nın önemli doğalgaz rezervlerine sahip olduğunu hatırlatan Yenigün,
“İçinden geçilen sürecin enerji piyasası üzerine ve dolayısıyla sanayiciye de etkisi olabilecektir.
OSD üyeleri olarak gelişmeleri yakından ve üzülerek takip ediyoruz.
Yaşanan sürecin sanayimiz üzerindeki etkisi ilerleyen dönemde daha belirgin hale gelecek olmakla birlikte, tüm bu riskler ve olası senaryolar üzerinde aksiyon planlarımızı oluşturmaya devam ediyoruz.
Öncelikli temennimiz en kısa sürede barış ortamının sağlanması” ifadelerini kullandı.
Rusya’dan ithal edilen motorlu kara taşıtlarının karoserileri ile aksam ve parçalarının değerinin 9 milyon Dolar seviyesinde gerçekleştiği bilgisini veren Yenigün,
“Ancak hammade ve enerji açısından önemli bir ihracatçı konumunda olan Rusya’nın otomotiv ana
sanayiine dolaylı ihracatının çok daha yüksek olduğunu söyleyebiliriz” diye konuştu.
Toyota Türkiye, çip krizi nedeniyle üretime ara veriyor
Otomotiv sektöründe ortaya çıkan çip krizinin etkileri devam ediyor. Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye AŞ, 7-12 Mart’ta yarı iletken parça problemi nedeniyle üretime ara veriyor.
Toyota, 7-12 Mart tarihleri arasında Sakarya’da bulunan fabrikasında üretim hattının duracağını açıkladı. Şirket, bu durumun küresel çip krizi sebebiyle geçtiğimiz yıl içerisinde ön görüldüğünü ve 5 gün sürmesi beklenen kapanmanın 2021 Aralık ayında planlandığını belirtti.
Önümüzdeki hafta içerisinde yaşanacak kısa süreli kapanmanın ardından ise tüm çalışanların iş başı yapacağı ve üretim sürecinin kaldığı yerden devam edeceği söyleniyor. Yani aslında ellerinde malzeme olmadığı için değil, stok durumunu kontrol altında tutabilmek için böyle bir sürecin yaşanması gerektiği anlaşılıyor.
Peki Çip krizi ne zaman bitecek? Uzmanlar tarih verdi…
Dünya genelinde devam eden çip krizi yeni bir boyut kazandı. Özellikle otomotiv sektörünü etkileyen çip krizi ile ilgili konuşan uzmanlar : çip krizinin bu yıl da devam edeceğini, 2023’ün ikinci çeyreğinde veya ikinci yarısında toparlanma olacağını söyledi.
Saydam, yaptığı açıklamada, şu anda bütün dünyanın gündeminde Rusya-Ukrayna Savaşı’nın olduğunu söyledi. Ve herkesin bunun üretim, tedarik zinciri ve ekonomik bakımdan etkilerini merak ettiğini söyledi.
Otomotiv sanayisi için tedarik zincirlerinin sağlıklı ilerlemesinin çok önemli olduğunu vurgulayan Saydam, sektörde bütün kararların verilere dayalı alındığını dile getirdi.
Çip krizinin aşılmasına yönelik girişimlere işaret eden Saydam, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Şu anda yapılan yatırımlar genellikle son 7, 8 ve 9’uncu evrelere yönelik. Yani işin konfeksiyonu konusunda yapılan yatırımlar var. Çünkü onların devreye alınması ve geri dönüşleri daha kısa. Esas kısıt olan çipin kendisinin üretilmesinde şu anda yapılan yatırımlarla ancak ihtiyaç karşılanacak gibi. Avrupa Birliği en son bir yatırım anons etti. Durumun belki ebadını anlamak için bu faydalı bir bilgi olacaktır. Krizi bir nebze engelleyecek yatırımın alınması kararı alındı. Bu yaklaşık 20 milyar avroluk bir yatırım ve ancak 2030’da devreye girebilecek. Bu uzun bir süreç. Krizi aşmamızın esas yolu gerçekten ihtiyacımız olan yerlerde çiplerin kullanılması. Çünkü araçlarımızda ve elektronik eşyalarımızda ihtiyacımızın dışında sadece bize sunuluyor. Bundan dolayı, yani sadece konforumuz için kullandığımız bazı çip uygulamaları var. Bunlardan biraz feragat ederek bu krizi küresel ekonomiyi daha az etkileyecek şekilde atlatabiliriz.” şeklinde konuştu.
FIAT EGEA HIBRIT HABERİMİZE GÖZ ATMAK İSTER MİSİNİZ?