Toyota Logosu Hikayesi Yazımız…
Dünyanın önde gelen otomotiv üreticilerinden biri olan Toyota, kurulduğu yıllardan bu yana geniş bir araç yelpazesine sahiptir. Japon otomobil üreticisi 2016 yılında 8,5 milyonun üzerinde otomobil satışına ulaşarak, 2,3 milyar doların üzerinde bir hasılat elde etmiştir.
Bu yazıda Toyota Logosunun hikayesini anlatacağız.
Toyota otomotiv sektöründe küresel bir marka haline gelmiştir. Kurucusu, Kiichiro Toyoda’dır.
19. yüzyılın sonlarına doğru dokuma sektöründe ortaya çıkan firma, Tekstil ve otomatik dokuma tezgâhları satmaya başladı. 1930’ların başlarında Japon hükümeti, Toyota’yı otomobil üretimine teşvik etmeye başladı.
Şirket kurucusu oğlu Kiichiro Toyoda, otomobil üretiminin inceliklerini araştırmak için Avrupa’ya gitti ve 1934’te şirket ilk A Tipi motorunu üretti. Bir yıl sonra Toyota ilk aracı olan Model AA’yı üretmeye başladı.
Seri üretimle araç üretimi felsefesinin yanında bir sorunla karşılaşıldığında kendini otomatik olarak kapatabilme özellikli dokuma makinesi üretimi geçmişi firmanın temel felsefesi olmuştur. Toyota geleneksel olanla modern olanın bir arada ustaca kullanıldığı firma olarak yorumlanabilir.
Toyota tarafından geliştirilen araçlarda kullanılacak logo için, araç üretimine başlamadan önce Şubat 1934’te Toyoda çalışanlarından logo tasarım örnekleri aldı. Nisan ayında, sunulan 800’den fazla teklif arasından 21 teklif seçildi. Ancak nihai bir karar verilmedi.
5 Temmuz 1936’da logo yarışması düzenlendi. 27.000’den fazla başvuru arasından seçilen logoda marka isminin Toyoda’dan Toyota’ya geçtiğini görmekteyiz. Bu yarışmada Japonca karakterlerin daire içine alındığı bir tasarım seçildi.
2 Ekim 1989’da yeni Toyota logosu tanıtıldı. Toyota’nın ilericiliğini ve güvenilirliğini simgeleyen yeni işaret, Celsior modeliyle piyasaya sürüldü. Bundan kısa bir süre sonra yeni logo üretimdeki her Toyota da devam etti.
Tasarımı üç elipsten oluşmaktadır. Dış büyük çerçeve, oval şekilde içerisinde döngüselliği barındıran bir çerçevedir ve içerisinde Toyota’nın ‘T’sini barındırmaktadır. Bu “T”harfi kurucularına referans vermektedir. Bununla birlikte firmanın ilk üretim faaliyeti olarak dokuma makinelerine olan bağlılığı da simgelenmektedir. Dikey şekildeki oval çerçeve iğnenin deliğini yatay şekildeki oval çerçeve ise bu delikten geçen ip olarak yorumlanabilir. Bu da geleneksel üretim felsefelerine bir atıf olarak görülmelidir. Yatay ve dikey çerçevelerin konumlanışı, T harfini göstermesi bakımından ön plana çıkmaktadır.
2020’deki revizyonla birlikte Toyota logosunda bilinen klasik kırmızı ‘Toyota’ yazısı kaldırılmıştır. 2 boyutlu şekilde tasarlanan logo Avrupa’da özellikle dijital bayiliklere hazır olduklarını yansıtmak amacıyla revize edilmiştir. Daha dijital bir efekt olarak ortaya çıkan logo şeffaflık, sadelik ve modern olana referans vermektedir.