14 Şubat 2022 tarihinde Emniyet Genel Müdürlüğü, yayınladığı bildiri ile yeni radar noktaları belirleyerek vatandaşları uyardı. “2021-2030 Karayolu Trafik Güvenliği Strateji Belgesi” doğrultusunda kazaların yoğunlukta olduğu güzergahlarda başlatılan bu çalışma tamamlandı.
Buna göre Ankara, Afyonkarahisar, Aksaray, Çorum, Eskişehir ve Konya olmak üzere bu 6 ildeki bazı güzergahlarda toplam 26 adet ortalama hız tespiti uygulaması başlıyor. Bu yeni radar noktalarının toplam uzunluğu 1451 km. Sürücüleri bilgilendirmek adına trafik işaret ve uyarı levhaları yerleştirildi. Bu güzergahlarda seyahat yapacak olan sürücülerin yeni radar noktaları konusunda dikkatli olmaları gerekiyor.
Genellikle doğu-batı güzergahında kavşak noktalarda bulunan bölgelerde zaten sabit radar uygulamaları vardı. Fakat sabit radardan daha fazla bir alana hakim olabilmesi sebebiyle bu sisteme geçiliyor ve daha fazla alan kontrol altına alınıyor.
Ortalama Hız Tespit Sistemi Nasıl Çalışıyor?
2009 yılında Ankara’da kurulan ISSD (İntegrated Systems & Systems Design) firması ulaşım ve trafik sorunlarıyla mücadele etmek amacıyla bu sistemi ortaya çıkardı. Firmanın “Koridor Hızı İhlal Tespit Sistemi” olarak isimlendirdiği bu sistem, karayollarında belirlenen iki nokta arasında araçların hızlarını hesaplayabiliyor. Yol güzergahının farklı noktalarına ortalama hız hesabı yapan bir yazılım var. Ayrıca yüksek çözünürlükte plaka okuyabilen plaka tanıma sistemi yerleştiriliyor. Yer, zaman, tarih, mesafe, yön vb bilgileri yazılım aracılığıyla ceza makbuzuna aktarıyor. Olası arıza veya sisteme müdahale durumunda sesli uyarı ile yetkilileri bilgilendiriyor.
Sabit Radardan Farkı
Sabit radarlar noktasal hız tespiti yaparak çalışır. Fakat bu sistem aslında iki nokta arasındaki seyahat süresini hesaplıyor. Bu sayede siz yolculuğun belli bir diliminde hız sınırını anlık istemeden aşsanız bile bunu tolere ederek ceza yememe imkanını sağlıyor. Bu açıdan bakıldığında insancıl yönü de bulunuyor bu sistemin :)
Sabit radarın olumlu tarafın yanında hepimizin bildiği pek çok olumsuz noktası vardır. Anlık ölçüm yapan sabit radar, geçildikten sonra sürücüler hız sınırına dikkat etmiyor. Bununla birlikte yerleri çoğunlukla belli olduğu için sadece o bölgede dikkat oluşturuyor. Ters yönden gelen şoförler de radar bölgesine giden araçları önceden uyarabiliyor. Ayrıca sabit radar trafiğe ters yönde park ediyor. Bazen fark edilmesi güç yerlerde durduğu için kazaya sebebiyet verebiliyor. Fakat ortalama hız tespit sistemi tüm bu olumsuzlukların önüne geçiyor. Can ve mal kaybını önleme konusunda gayet başarılı işler ortaya koyabiliyor.
2022 Yılı İçin Radar Cezası Ücretleri:
Hız sınırını %10 – %30′a kadar aşmak 427 TL
%30 – %50‘ye kadar aşmak 888 TL
%50’den fazla aşmak 1823 TL